Labradorinnoutajakerhon: www.labradori.fi ja Suomen Noutajakoirajärjestön: www.snj.fi sivuilta löydät lisätietoa noutajista ja mitä kaikkea niiden kanssa voi harrastaa.
Jos labradorinnoutaja on sinulle uusi rotu niin tutustu myös labradorinnoutajien jalostuksen tavoiteohjelmaan: https://www.labradori.fi/jalostus/jalostustyoohje/jto/
Rodunomaisista lajeista löydät lisätietoa: https://www.snj.fi/harrastukset/rodunomaiset_kokeet_nou_nome-a_n/
Labradorit ovat jakautuneet "näyttely-" ja metsästyslinjaisiin. Metsästäjät ja kisaajat valitsevat yleensä field trial (engl. metsästyskoe) -koiria. Ero näissä linjoissa on ulkonäkö ja myös käyttöominausuksissa sekä kestävyydessä: "näyttelylinjaiset" ovat vankkarakenteisia, voimakasrunkoisia, runsasturkkisia ja metsästyslinjaiset taas huomattavasti kevytrakenteisempia, sprintterimallisia ja usein ohutturkkisia koiria, myös koulutettavuudeltaan ja miellyttämishalultaan käyttölinjaiset ovat usein helpompia. Metsästyslinjainen koira on usein sitkeämpi ja tehokkaampi, sekä kestävämpi koira metsästyksessä ja harrastuksissa.
Paikalliset Noutajakoirayhdistykset löydät: Linkit
Kun ostat Brufinn labradorinnoutajan, niin sitoudut käyttämään sen virallisissa terveystutkimuksissa aikaisintaan koiran täyttäessä 1v, mutta viimeistään sen tullessa 2v ikään. Nämä ovat labradorinnoutajien PEVISA tutkimukset joissa röntgenkuvataan koiran lonkat ja kyynärät sekä silmät peilataan mahdollisten silmäsairauksien vuoksi. Näistä kaikista tulee pyytää kennelliiton virallinen lausunto niin että koiran tulokset tulevat julki kennelliiton KoiraNet tietokantaan. Tähän täytyy jokaisen minulta pentua edes harkitsevan sitoutua! Myös noutajien taipumuskokeeseen haluan kasvattini osallistuvan.
MYYN KASVATTINI ENSISIJAISESTI METSÄSTÄVIIN JA/TAI HARRASTAVIIN KOTEIHIN. En myy kasvattejani vain lenkkikaveriksi/kotikoiraksi.
"Mitä itse haen työkoiralta: Haluan koiran olevan rohkea, se ei saa kavahtaa erilaisia ääniä tai pintoja. Sen täytyy olla niin itsenäinen että se pystyy ratkaisemaan tehtäviä kaukanakin omistajasta, mutta kuitenkin miellyttämis haluinen ja kontaktin hakuinen. Työhalua pitää löytyä, mutta koiran pitää myös pystyä olemaan rauhallinen kun mitään ei tapahdu. Arjen pitää olla vaivatonta koiran kanssa, mutta kapasiteettia tulee olla myös harrastamiseen pidemmällekkin.
Arjen sujuvuus on toki pitkälti kiinni koiran omistajasta. Miten sille opetetaan yksin jääminen ja rauhoittuminen eripaikoissa ja tilanteissa. Täydellistä koiraa ei ole vielä meiltäkään syntynyt, mutta hyviä ominaisuuksia kasvateillani on ja jatkan valitsemallani tiellä."
Labradorinnoutaja on monipuolinen rotu ja sen tarkoitus onkin toimia harrastuksessa kuin harrastuksessa ja kotona ihmisen parhaana kaverina ja apurina. Läheskään kaikki koirat eivät ole metsästystä tai metsästyskokeita harrastavissa kodeissa. Labradorinnoutajat toimivat lenkkikavereina, näyttelyissä, nomessa, tottelevaisuus kentillä, PK-lajeissa, agilityssä, sokean oppaina ja avustajakoirina, tietysti metsästystä unohtamatta. Rodun monipuolisuus on sen valtti.
Itse keskityn kasvattamisessa käyttöominaisuuksiin. Koiralla pitää olla kapasiteettia harrastukseen kuin harrastukseen. Minun kasvattini eivät sovellu vain sohvaperunoiksi vaan niiden kanssa tulee harrastaa jotakin jo koiran iloksi ja virikkeeksi, vaikka kisaamaan niiden kanssa ei ikinä tähtäisikään. Labradorinnoutaja voi olla myös hyvin vahvatahtoinen koira ja se tulee peruskouluttaa hyvin, jotta elämä/arki sen kanssa olisi mahdollisimman vaivatonta. Labradorinnoutaja ei siis ole itsestään kiltti ja tottelevainen koira, vaan myös tämän rodun kanssa pitää tehdä töitä! Autan siinä missä pystyn jos kasvattini kanssa tulee ongelmia. Toivon tietysti myös että ongelmia kohdatessanne otatte ajoissa yhteyttä minuun niin voimme yhdessä miettiä mikä siihen olisi avuksi, jos asutte kaukana niin suosittelen yleensä käymään paikkakuntanne ongelmakouluttajia tilanteen ratkaisemiseksi. Ongelma on kuitenkin useimmiten omistajan tavassa toimia ja kun tähän saadaan muutos myös muut ongelmat koiran kanssa yleensä ratkeavat tai helpottuvat. Olen kiinnostunut kuulemaan kasvateistani myös pentuajan jälkeen.
Toivon valitsevani kasvateilleni loppuelämän kodit, mutta jos käykin niin että joudut luopumaan kasvatistani niin toivon että otat ensin yhteyttä minuun ja voimme yhdessä etsiä koirallesi uuden hyvän kodin.
Luonteissakin on eroja. Metsästyslinjaiset soveltuvat harrastamiseen ja kilpailuihin, joissa arvostetaan vauhdikkuutta, nopeutta ja äärimmäistä tottelevaisuutta. Metsästyslinjaisissa on pyritty jalostamaan miellyttämisenhalua enemmän kuin "näyttelylinjaisille" labradorinnoutajille. Toki suurin osa "tavallisista" labradoreista pärjää jokamiehen metsästyksessä, jossa syksyisin käydään metsällä.
"Näyttelylinjaiset" koirat voivat myös kisata menestyksellisesti metsästyskoemuodoissa mutta metsästyslinjainen ei menesty näyttelyissä. Metsästyslinjaiset labbikset on jalostettu metsästystä varten.
Minä kasvatan labradorinnoutajia niin metsästys- ja sekalinjoissa. Minulla on ollut pari "näyttelylinjaista" pentuetta, mutta jatkoa niistä ei ole tullut koska pentueissa on esiintynyt terveysongelmia. Sekalinjaiset yhdistelmät koostuvat metsästyslinjaisten ja näyttelylinjaisten labradorinnoutajien eriasteisistä sekoituksista. Pääpaino nykyisin on kuitenkin metsästyslinjoissa.
PENNUISTA:
Käytän kennelliiton sopimusta koiran kaupassa. Olen allekirjoittanut kennelliiton 2011 kasvattajasitoumuksen.
Järjestän yleensä vuosittain koulutuksia, kuten taipumuskoekursseja. Sekä järjestän koulutuspäiviä.
Olet tervetullut tutustumaan kasvatustyöhöni ja kotilaumani koiriin sovittaessa jos olet oikeasti kiinnostunut kasvatuksestani ja mahdollisesti tulevista pentueista. "Renkaanpotkijoihin" en tuhlaa aikaani. Itse rotuun pääsee tutustumaan muuallakin kuin kasvattajien kodeissa. Tulevat varaajat ovat tervetulleita tutustumaan aina mahdollisuuksien mukaan myös kaikkiin jalostukseen tarkoitettuihin narttuihini. En kuitenkaan ota kotiini ketään ylimääräisiä silloin kun minulla on jo pentue kotona kasvamassa.
Haastattelen hiukan pennuista kiinnostunutta ennen alustavaa varausta. Jos päädymme siihen että kyseisen yhdistelmän pentu voisi sopia sinulle otan alustavan varauksen vastaan. Pentujen synnyttyä ilmoitan löytyykö yhdistelmästä sinulle koiraa ja lopullinen varaus varmistuu vasta kun olemme henkilökohtaisesti tavanneet ja jutelleet. Tämä yleensä tapahtuu siten että pennun varaaja tulee minua, emää ja pentuja katsomaan pentujen ollessa 3,5-5viikon ikäisiä. En anna pennun varaajan valita omaa pentuaan vaan minä teen valinnat ottaen parhaalla mahdollisella tavalla huomioon koiran tulevan käyttötarkoituksen ja kodin toiveet koiransa ominaisuuksien suhteen. Virkakoiriksi menevät yksilöt testaa ja valitsee yleensä virkakoirataho itse.
Jokaisen kasvattini omistajan tulee käyttää koiransa virallisilla kuvilla (kennelliiton lausunto) koiran täyttäessä 1 vuoden, mutta viimeistään koiran tullessa 24kk ikään. Labradorinnoutajilta kuvataan lonkat ja kyynärät sekä silmät peilataan mahdollisten silmäsairauksien osalta. Tämä antaa minulle tärkeää tietoa kasvatustyöstäni. Järjestän mahdollisuuksien mukaan joukkotarkastuspäiviä tai ohjaan mihin koirasi kannattaa viedä PEVISA kuville. Samoin toivon myös, että koira käytettäisiin noutajien taipumuskokeessa. Puhtaasti käyttölinjaisissa yhdistelmissä taipumuskoe kuuluu ehtoihin mihin sinun tulee sitoutua ostaessasi koiran minulta (erikseen työkoirat/avustajakoirat, joilla tätä vaatimusta ei ole). Tämä antaa minulle kasvattajana tärkeää tietoa kasvattieni riistavietistä, jota en missään nimessä halua unohtaa kasvatuksessani.
Kasvattieni ensisijaiset kodit ovat harrastajia ja/tai metsästäjiä. Tämä siksi että näin kasvattini peruskoulutukseen panostetaan ja siitä pyritään tekemään yhteiskuntakelpoinen koira, jonka kanssa on helppo elää ja liikkua. Samoin sen kanssa harrastetaan ja touhutaan enemmän, harrastaja on yleensä myös kiinnostunut kouluttamaan itseään paremmaksi koirankouluttajaksi ja siten hankkimaan tietoa erilaisten kurssien muodossa. Jos labradorinnoutajalle ei tarjota selkeitä sääntöjä ja koulutuksessa olla johdonmukaisia voi koira olla vuoden iässä hyvin hankala hallita ja varsinkin urosten kohdalla tämä johtaa usein kastraatioon koska koira ei ole muuten senkään vertaa hallittavissa. Labradorinnoutaja on myös vilkas ja energinen koira ja se suurella todennäköisyydellä tekee kotona tuhoja jos sille ei tarjota tarpeeksi aktiviteetteja vapaa-aikana ja sääntöjä kotona, koira tulee opettaa olemaan myös rauhassa yksinollessaan. Kukaan ei jaksa lenkkeillä ja harrastaa koiran kanssa joka vetää hihnassa tai räyhää kaikelle vastaantulevalle.
Brufinn kasvatit luovutetaan aikaisintaan 7 viikon iässä vähintään kahteen kertaan madotettuina, eläinlääkärin tarkistamina ja mikrosirulla tunnistusmerkittynä ja tietysti rekisteröityinä. Pennut ovat tottuneet normaaliin arjen ääniin, erilaisiin pintoihin, autoiluun ja mahdollisuuksien mukaan veteen (kesäpennut). Niiden kanssa touhutaan paljon ja ne näkevät riistaa vähintään pariin otteeseen ennen luovutusikää (varis, fasaani). Olen myös usein kerennyt pentutestaamaan pentueeni ja käyttämään ne kraniohoidossa ennen luovutusta. Pennun ostajat saavat mukaansa pentupaketin, koulutus, ruokinta ja hoito-ohjeet, vähän pennulle kasvattajan luona syötettyä ruokaa. Pennut positiivisesti ehdollistetaan ruokakupilla pillille (luoksetulo kutsu). Liitän myös pennunostajani vähintään Labradorinnoutajakerhon jäseniksi yhdeksi vuodeksi.
Facebookissa on kennelin oma suljettu ryhmä jossa voimme vaihtaa kuulumisia ja ajatuksia sekä kysellä neuvoja tai ihan vain jakaa koiriemme kuvia. Usein teen pentueelle myös oman whatsup ryhmän.
Jos kiinnostuit koiristani, kasvatuksestani tai tulevista yhdistelmistä ole yhteydessä. En kuitenkaan seuraa aktiivisesti esim. sähköpostia ennen kuin pentuesuunnitelma on kokonaisuudessaan julkaistu ja vasta sen jälkeenkin enemmän kun narttu on astutettu. Mitään aktiivista pennunvarauslistaa ennen näitä en pidä yllä.
Kennel Brufinn
Katri Annala
34130 Ylöjärvi
puh. 041 5494332 -> iltaisin
katri.nevalainen (at) suomi24.fi