Kennel Brufinn

Blogi

Mustiinan ja Heikin pennut täyttivät lauantaina 28.11 tasan 6 viikkoa. Sen kunniaksi sunnuntaina pennut sirutettiin ja eläinlääkärin tarkastettiin Heta Turusen toimesta.

Nimet menevät seuraavasti:

Pojat

Vihreä panta uros Brufinn Must Be Meaningful

Ruskea panta uros Brufinn Must Be Mad Max 

Harmaa panta uros Brufinn Must Be Mystirious

Tummansininen panta uros Brufinn Must Be Magical

Musta panta uros Brufinn Must Be Disaster

Keltainen panta uros Brufinn Must Be Mind Trick

Turkoosi panta uros Brufinn Must Be Marvellous

Tytöt:

Pinkki panta tyttö Brufinn Must Be Madness 

Pannaton tyttö Brufinn Must Be Miracle

Purppura panta tyttö Brufinn Must Be Mystery

Kaikillapennuilla oli kaikki kunnossa. Pojilta löytyi molemmat kivekset, purennat kaikilla oikeat, sydän tai keuhkokuuntelussa ei kuulunut normaalista poikkeavaa ja häntämutkiakaan ei ollut kenelläkään. Pennut myös sirutettiin samalla ja sirun laittamistakin protestoi vain pari poikaa, eikä nekään äänekkäästi. Ensi viikolla pääsen siis rekisteröimään koko porukan ja saan niille paperit sitten kuntoon ennen muuttoa uusiin koteihin, mukavan terhakasta häntä kokoajan liikkeessä olevaa sakkia nuo ovat! Hyvin tasainen porukka, kyllä näistä saa jokainen uusi omistaja mukavan harrastus/metsästys kaverin itselleen. Pennut ovat muuten nyt jo tottuneita ulkoilijoita ja suurin osa tarpeista tehdäänkin jo kätevästi ulos, hienot pikku ipanat!

Tällä viikolla pentujen kanssa käytiin ystävän luona kylässä, tuli siis autoiltua ja pennut pääsivät ihmettelemään erinlaista pihaa sekä uusia sisätiloja, tämä porukka rynnisti rintarottingilla laminaattinattioita pitkin, ei paljon uudet tilat/paikat pelottaneet tätä porukkaa. Riistaa on nähty nyt myös pariin otteeseen ja kyllä kelpaa, raadot ovat tuon lauman kynsissä entisiä, niin ahnaasti linnut yritetään laittaa lihoiksi!

Ensi viikolla on tarkoitus vielä käydä niiden kanssa palokuntaan tutustumassa (siis myös lisää autoilua) sekä pennut testataan myös kuluvan viikon aikana. Jokaisen pennun uuden kodin ilmoitan loppu viikosta, uroksilla menee ihan perjantai iltaan asti. Lauantaina 5.12 lähteekin sitten ensimmäiset pennut omaan kotiinsa, nyyh..

Pannattoman pikkutytön (jolla pieni valkoinen läikkä rinnassa) kanssa jouduin käymään eläinlääkärissä perjantai aamuna. Sille tuli paha ripuli eikä mikään pysynyt ensi avusta huolimatta sitten to-pe välisenä yönä sisällä ja pentu kuivuu tällaisesta tosi nopeasti. Pikkuinen sai pahoinvointi lääkettä pistoksena, sitä nesteytettiin niskaan 100ml, siltä otettiin myös verikoe/katsottiin verenkuva ja testattiin parvon varalta (vaikka en parvon todennäköisyyteen uskonutkaan). Keuhkot ja sydän kuunneltiin sekä vatsa tunnusteltiin: ei normaalista poikkeavaa. Verenkuvassa näkyi että hiukan oli anemiaa mikä voisi viitata suolinkaisiin madotuksesta huolimatta sekä jotakin alkavaan tulehdukseen. Mutta yleisesti kaikki oli pikkuisella kunnossa. Ripulin seurauksena oleva nestehukka oli se pahin. Se sai vielä antibioottia pistoksena niskaan sekä sillä aloitettiin 5 päivän antibioottikuuri sekä pahoivointi lääkettä pariksi päiväksi kotiin mukaan. Myös madotus uudestaan. Muilla pennuilla ei onneksi ollut koko aikana mitään oireita. Pahoinvointilääke ja antibiootti sekä erimerkkinen matolääke auttoivat -> ripuli hävisi ja ruoka pysyy taas sisällä. Pannaton tyttö on nyt jo täysin kunnossa, mutta hiukan ronkeli se on ruualle: liha ja äitin tissi olis sen mielestä parasta sapuskaa. Nappulat on yök! Nyt se kasvaa täysin normaalisti taas vaikka kevyempi se on kuin muut sisaruksensa joille ruoka muuten maistuu! Koko ajan se on ollut iloinen, häntää heiluttava itsensä. Nyt vain opetellaan uudestaan syömään myös sitä nappulaa :) Ja siis myös tänään sitten toisen eläinlääkärin pentutarkastuksessa kaikki oli edelleen kunnossa, kovasti typykkä heilutteli Hetalle häntää kun sitä tarkkaan tutkittiin.

Mustiina emän urakka on pian ohi ja se pääsee omaan kotiinsa Hostiloiden huomaan. Tämä mamma on antanut kyllä kaikkensa pennuilleen ja se näkyy sen uomassa. Yksikään emä aikaisemmin ei ole minulla ollut näin hoikassa kunnossa, mutta pian on mammahommat ohi ja ruoka alkaa jäämään taas myös Mustiinan kylkiin. Oma laumani on päässyt opettamaan pentuja tavoille, pennut ovat päässeet juoksemaan koko asunnossa samalla kun aikuisilla on ollut luut syötävänä. Pennut ovat joutuneet nöyrtymään ja uskomaan aikuisten komennusta että heiltä ei ruokaa varasteta. Ihana katsoa kun pennut lukevat koiraa ja mielistelevät aikuisia yrittäen varovasti madella lähemmän herkullista luuta..eivät ole onnistuneet. Pidän tärkeänä että muulauma opettaa pennuille tapoja ja laumakäytöstä, eivät pääse täältä sitten ainakaan lähtemään ihan kukonpoikina!

Oma lauma on elänyt "hiljaiseloa". Myran, Dopeyn ja Brimin kanssa kävimme pari viikkoa sitten osteopaatilla ja Brimillä on S joku nikama jumissa, käsittely auttoi paljon ja Brim nautti: se nukahti päydälle monet kerrat käsittelyn aikana. Myralla olisi ollut kokoajan muuta puuhaa eikä olisi malttanut olla käsiteltävänä. No se olikin täysin kunnossa eikä nyt heti tarivtse käyttää uudestaan. Dopey käsiteltiin myös, se ei hirveästi venyttele takapäätään ja siihen tulimme hakemaan syytä. Käsittely auttoi koiria. Brim ja Dopey käsitellään kuitenkin vielä joulukuussa toisen kerran että varmasti kaikki mahdolliset lukot saadaan auki. Dopey ei ole muuten oireillut mutta ajatuksissa on viedä se kuitenkin varmuudeksi välikuville mahdollisesti tammikuussa.

Dopey on pariin otteeseen päässyt mukaani toko treeneihin hallille ja kyllä se nauttii yhdessä tekemisestä! Sen kanssa olen tehnyt vain puoli tuntia ja toisen puolikkaan olen tehnyt sitten Myran tai Brimin kanssa. Toko on meidän humputtelulaji johon en treenaa vakavasti, mutta kyllä mulla on ihanan pätevät koirat!

Niin olihan muuten meillä hoidossa viikonlopun verran sijoitusnarttuni Sipulitee "Iisi" ja nimensä veroinen koira se oli. Ihana valkoinen, iloinen ja avoin typykkä. Myran veljen Jimin lapsi! Hyvin on Tiina Iisiä kouluttanut, vaivaton koira arjessa ja meidän laumassa. Ihana Iisi! Iisi täytti nyt myös tasan vuoden ja se tullaan ensi keväänä virallisesti kuvaamaan, toivottavasti saamme tästä upeasta tytöstä vielä joskun jatkoa Brufinn jalostukseen.

Sitten vielä Brufinn H-pennuista on nyt kuvattu 7/10 ja oikein kivoin tuloksin! Onnea omistajille ja kiitos kasvattieni hyvästä huolenpidosta. Brufinn Ice- pennuista on kuvattu nyt myös 4/7. Kymppi täysin terve poika, Roma myös terveeksi kuvattu, samoin Ladyn kuvat lähtivät Ruotsissa terveinä eteenpäin. Meeko pojan lonkat, kyynärät ja silmät myös terveet, mutta hämminkiä oli aluksi olissa ja selässä. Jatkokyselyt osoittivat olat terveeksi, mutta selässä on jotakin mikä menee jatkotutkittavaksi ja eiköhän sieltä sitten tipu lisäinfoa kunhan lisää tiedetään. Meeko on 8kk ikäisenä välikuvattu terveeksi myös olilta (tosin selkää ei silloin kuvattu), eikä koira ole oireillut ikinä millään tavoin. Odotellaan odotellaan. Tästä pentueesta Quinn menee kuville 14.12 ja sitten tiedämme myös sen terveyden. Tulli on ollut hiukan hidas virallisien kuvien otossa, mutta Sälli on välikuvattu 10kk ikäisenä terveeksi joten sieltä en odota yllätyksiä ja tosiaan Edvin pojalta on tuo olka leikattu kesäkuussa ocd:n takia. Niin ja vihdoin kuville on menossa Elvin ensimmäisestä pentueesta myös Dino eli 14.12 käy sekin läpivalaisussa Mevetissä. Hyvähyvä niin saadaan koko pentue kuvattua.

Seuraavat pentusuunnitelmat ovat mietintämyssyssä. Jokatapauksessa Eila (Lekking Black Doris) on aloittanut juoksunsa ja se astutetaan tästä juoksusta Heikillä. Pennut kasvavat ja syntyvät Veran luona Äänekoskella, ne tulevat kuitenkin kennelnimelleni. Sijoitamme Veran kanssa yhteistyössä tästä pentueesta yhden narttupennun, jos kiinnostuit ota meihin yhteyttä. Muuten pentukyselyt suoraan Veralle. Lisätietoja: Litterplans/pentuja

Myös kasvatilleni Brufinn Barcenalle "Demi" on suunnitteilla pentue. Nämä pennut ovat Demin omistajan Ulla Pihlajan kasvatteja kennelnimellä Indy Lab. Demi on Myran tytär ja Brimin sisko, pidän Demistä kovasti ja se on Ullan ohjauksessa osoittanut jo hienoja metsästyskoiran ominausuuksia ollen yhtä VOI1 tulosta vaille FI KVA jo tänä vuonna. Lisätietoja yhdistelmästä: Litterplans/pentuja   Suosittelen näitäkin pentuja lämpimästi, kyselyt suoraan Ullalta.

29. marras, 2015